Mar 17, 2013

Hati sakit

Assalamualaikum wbt,

How much do we submit ourselves to our Lord? Sejak habis usrah happy-3-friends hari tu asek terngiang-ngiang je soalan ni dalam kotak fikiran ni. Sirah pasal Sumayyah yang imannya mantap sampai jadi Muslim pertama yg syahid, nobody can top her! Macam mana dia mula peluk Islam hanya dengan mendengar 7 ayat pertama dalam surah al-Mudassir and al-Falaq. Just that! She submitted her entire soul to Allah. The whole Quran dah pun been brought down to us tapi tahap mana je submission kita kat Dia. Sentapz sgt!

Ok2 tu selingan je baru. Just pouring out what has been roaming around my mind lately. Sometimes we came across words yang carry almost the same meaning, but actually there are some differences in the actual meaning. Contohnya macam perkataan bangga, riak & ujub. They all maksud hampir nak sama tapi all has a slight different definition kan?

In our happy-3-friends session last Monday, we were discussing about al-Falaq(nah! Sbb tu la intro tadi gitu) Surah an-Nas and al-Falaq ni turun pada masa tu Rasulullah sakit, sebab terkena sihir orang. Kalau kita baca ayat2 dari dua surah ni, kita dapat lihat betapa mesranya Allah yang tahu hambaNya perlukan perlindungan.

What I wanted to share in the first place is the last ayat in surah al-Falaq:

"Dan daripada kejahatan orang yang dengki apabila dia mendengki"


We were discussing so long about this ayat. Apa bezanya cemburu dan dengki? Dua-dua macam sama je. Dua-dua lahir bila someone tu sakit hati or tak puas hati dengan another person. Sangatlah berbahaya penyakit hati ni. Because it is something nobody can see, but only that person can feel. So berbalik kepada dengki dan cemburu. Apa sebenarnya yang membezakan perkataan ni? First, let us see cemburu. Cemburu ni kira the weaker aspect of sakit hati la. Bila someone cemburu dengan someone else, he/she tends to pendam sorang-sorang. And if worst comes to worst, sampai to one point api marah dia akan meletup and mula affecting orang keliling dia. And at that point lah cemburu ni boleh bertukar jadi dengki.


To get my points straight here, yes these two words, cemburu dan dengki ni, terlahir sebab kelemahan manusia yang tak boleh tengok kelebihan yang ada pada makhluk lain. Kalau boleh dia nak impikan nikmat orang tu musnah. Ciri-ciri orang yang dengki pulak ada bermacam-macam. Bila orang lain dapat satu nikmat tu, dia either akan: 1. rasa dia pun patut dapat. 2. mintak supaya nikmat orang tu ditarik balik. 3. pastikan dia akan dapat lebih dari nikmat orang tu.

What I mean is bila seseorang tu tengah mendengki, dia akan guna tenaga dia untuk menjatuhkan seseorang. Unlike cemburu, which dia simpan dalam hati.

Sebab tu lah kita sebagai hamba Allah, harus minta perlindungan daripada orang yg dengki. Because Almighty Allah, Dia tahu penyakit hati mana yang boleh memusnahkan and Dia guide kita supaya minta shelter dari Dia. Betapa hebatnya Allah, Dia yang menciptakan, Dia juga yang tahu nak control hambaNya. Afterall, orang yang mendengki tu pun hamba Allah. Kalau tak dengan izin Dia, mana mungkin cubaan untuk memusnahkan orang lain tu berhasil. Dan dengan izin Allah, sekiranya ia berhasil, Allah pasti mahu ingin memberi pengajaran kepada si penganiaya, si teraniaya dan orang-orang sekelilingnya.

In shaa Allah sama-sama kita hayati tafsir surah kedua terakhir ini. Sesungguhnya hanya orang yang berfikir saja yang mampu mengupas setiap ayat yang ingin Allah sampaikan kepada kita. May Allah guide us all to the right path. Ameen... 

No comments:

Post a Comment