Aug 14, 2011

London and I

Okay2 before anybody starts reading this(eh ada ke?) just keep in mind that this post was meant to be posted about ages ago. Just for a simple fact that saya seorang yang malas utk update blog, tetapi masih keen untuk menulis juga. So please bare with me. Terima kasih. :)


So Im back from my holidays. Seperti biasa I got all tanned up sebab gatal gi cuti time summer kan. But all in all this was among the best holiday Ive ever had, I must say. Tour around Europe, meet new people, enjoy new culture etc2.. Thought of having a sum up of all my trips. Harap bertenang.

Our journey started from Mumbai to Paris which took about 10 hours including a transit in Zurich,Swiss. We took a midnight flight from Mumbai and reached Paris in the morning. Sampai je Paris around 9am local time lepak je kat airport CDG tu wait for our bus to London. Lucky we had our tickets all sort out before sampai so takde lah hal nak kena beli tiket dan2 jugak. Plus org2 kat France ni kelaka skit. Dorg cm pelik tgk org ckp English. Maklumlah, like everybody knows, French people mmg sgt proud of their language. For them the world revolves around them so dorg bajet sume org kena tahu bahasa dorg. Tunggu bus sampai around tgh hari. Bus sampai a bit lambat but takpe la tunggu je la. Dgn pagi tu hujan renyai2 je suhu pun agak mencengkam jiwa gak la. Sabar je la. Bus pun sampai. Bus ok la. But there was a bit ketidakpuashatian dgn system bus tu. Ada pulak free seating in the bus. Dah la our stop was the last pickup point yang that bus took. So imagine lah bus tu dah mmg penuh, dgn ktorg dua je pompuan yang agak blur2 masuk bus tgk tmpt duduk cm xde. Dah la omputih ni selekeh sket perangai. Bus mmg nampak sgt pathetic dgn masyarakat dlm bus tu yg hidup tunggang terbalik. Rasa nak nangis je ingat kn there are no vacant seats left for us. Nasib baik lah ada makhluk Tuhan baik hati duduk tempat lain bagi ktorg seat dia so that we both can sit close. 

It took us about 7 hours to reach London from Paris. The coolest thing was we get to cross English channel by going through an undersea tunnel! I was a bit excited that time coz in my mind like 'Wow! Best gila nanti leh nampak ikan2 berenang2 kt tingkap bla3'. Yeah I know Im a bit jakun but damn right I was! Tapi sebenarnya takde pun. Dah kata masuk tunnel kan so pemandangan kat tingkap pun sebenarnya gelap je la. But the other cool thing was the bus we were riding actually got into a train which masuk into that tunnel. Cool kot bus dalam train! Haha. It took us about 1 hour dalam tunnel train tu then we continue back our journey to London. 

 Driver bus yang sangat hebat dapat masukkn bus in a such narrow space. Kagum dgn driver bus seluruh dunia!

Si jakun


We reached the UK then we headed straight to London. Sampai Victoria Station nasib baik we knew this one uncle yg sangat baik he helped us out to get to Malaysia Hall/MSD- the place we stayed during in London. Sampai2 station Bayswater tu cm lipas seret bag punyalah laju sebab takut kaunter MSD tutup. Sbb masa call tu dia kata counter tutup pukul 9pm. Jam kat tangan dah pukul 8.30pm. Dgn tak tahu kat mana MSD tu lagi mmg kelam kabut lah jadi tourists sesat kat area yang aman damai tu. Finally jumpa pun muka pintu MSD. Tingtong2 takde sape bukak. Pintu pun kunci. Gasak! Tengok jam kat tangan belum lg pukul 9pm! Suddenly one guy came out of nowhere tanya ktorg dtg nak check in ke. Dia cakap skg tgh tutup sbb tgh dinner. Jap lagi pukul 8 bukak balik. Terbingung lah kejap kat situ. Tadi rasa tengok jam dah pukul 8.30pm. Tiba2 rasa nak smash muka sendiri. Rupa2nya jam kat tangan tu set to Paris time! Paris lambat sejam dari UK. Cam hampeh je rasa jalan sampai nak cabut kaki tadi! Haih.

And finally we got checked-in. Finally jumpa katil setelah lebih kurg dua hari perjalanan from Mumbai to Paris to London. The room was simple yet cozy for us bacpackers. Murah sangat bilik dia. We were considered lucky sebab book bilik awal2 coz that time was peak season. Orang yg walk-in je nak masuk mmg jawabnya g tido hotel je la. So we stayed there for 2 nights. One more malam we had to find another place to stay sbb mmg rules kat MSD tu dia boleh bagi 2 malam je per person. Sbb ramai org lain lagi dh book bilik sume. We ended up one night in Mara House which a lil bit expensive than MSD. Tapi tu je tempat yang agak safe for us girls so layan je lah. Dari duduk hostel campur ngn mat saleh mabuk lagi naya.

KATILLLL!


Hari pertama di kota London. We went out not so quite early morning. Took a stroll in Hyde Park. Dekat je ngan MSD so ktorg pun menapak aje. Jalan punya jalan terserempak dgn sorg pakcik Melayu. So tegur lah dia. Pakcik Alam Shah namanya. Smart betol dia dgn sunglass hitam dia pakai pulak topi ala2 berkelah tepi pantai tu. Walhal nak berjalan gi pasar ikan je! Hahaha. Katanya dia kat London ni teman isteri dia kerja. So kerja dia hari2 jadi surisuami la. Kemas2 umah sikit, beli barang2 dapur gitu la. Comel kan? Ktorg pun xde plan apa pagi tu so saje la ikut dia. Lagipun seronok borak ngan Pakcik Alam. Dia cam ayah yang baik. Ktorg pun menapak la agak jauh juga then sampai la kat pasar. Dia belanja minum sume. Borak2, bagi nasihat. Macam lepak ngan ayah sendiri lah. Mmg best Pakcik Alam tu. Dah selesai dia beli barang dapur dia tu dia pun balik. Tinggal lah kami berdua untuk explore the city of Lonon all by ourselves.

We paid for the hop-on-hop-off tourbus. Nice la we bought the ticket for one day trip. Ticket tu valid for a day je tapi kami telah membuat perkara agak keji the next day tu. Eheh. Sebab mana tak. On the day we got the ticket, ktorg habiskan banyak gila masa kat Madame Tussauds alone. Tempat lain banyak lagi x sempat nak cover. Ticket dh la valid satu hari je. Tiba2 cm terdapat idea 'eh everytime kte naik bus ni kan takde sape pun check ticket kan. Kalau org tu tak beli ticket pun boleh je naik bus ni' Maka dari situ la tertimbul niat jahat kami. Haih. Malu nak cerita tapi biarlah. Haha. And so we used the same tickets for the next day. Jahat kan? Tak lah. Tak lah jahat mana. Tak kantoi pun tauu.. Eheh.




With Mr Handsome :)


My soul sistah! :D






 Marble Arch




 Trafalgar Square




 The parliament & Big Ben




 London Eye




London Bridge


Sempat la tour around London. Mmg best kat sana. Despite their antique architectures I mmg suka London. Dont know why. Shopping best. Makan best. Orang2 dia best. Tah la rasa nak pegi lagi. Shopping in Oxford Street mmg heaven! Nak pergi lagiiiii!!!! Haih. But of course. Never try to convert it to our money la kn. Mmg la mahal kan. But still affordable la for accessories freak like me. Nak kahwin pastu pindah London please. Teehee. Anyhow.. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Lebih baik negeri sendiri kan. I was thankful that we were there before riot kat London tu begins. Everybody was worried. Mmg sedih sgt tgk nasib adik Asyraf Haziq yang kena assault tu. Bulan puasa pulak tu. Mmg besar dugaan dia. Alhamdulillah dia pun dah ok skrg kan.

Erm2 apa lagi. Oh we spent 2 free days kat London before starting our trip dgn Kelana Convoy. The day we supposed to gather for the pick-up tu cam eksaited je sbb tengok ramai gila orang Malaysia. Haha. There were two coaches, one was a doubledecker. Mmg setiap lapisan masyarakat yang join trip KC ni. Dari ke baby sampai lah ke golongan tua. Mmg seronok. Coach yg dua tingkat tu untuk yg berfamily. Yang satu lagi tu utk golongan2 muda yang kacak jelita la. Haha. Masuk2 bus tu kami dua pilih seats depan. Sebabnya Asma ada motion sickness. Dia pening kalau duduk belakang sgt. I pulak suka duduk dpn sbb leh tgk jalan raya kat depan. Tak suka sgt tgk tingkap tepi je.


 Our rides


Mulalah perjalanan kami meninggalkan London ke Belgium. We stopped at the chocolate factory. Untuk chocolate lovers mmg seronok lah org borong kat situ. As for me, I dint buy pun. Sekadar rasa sample je. Haha. Tapi skrg bila xah balik terasa agak menyesal sbb tak beli bawak balik! Darn. Sejuk kat Belgium tu. Time ktorg kat sana tgh hujan. Mmg menggegel2 la den kan. Time tu pakai a single layer of sweater je pulak. Haha.


Grrrr!! Menyesal sangattt!


So we continued our journey to Netherlands pulak. Sampai lah kat campsite nama dia Amsterdamse Bos. Yup! Mmg trip ngan KC ni tidur khemah je. Budget trip la kata. Mmg kelakar lah masing2 pasang tent hari tu. First day kan. Ada yang dah mmg pakar, ada yang terkedek2 baru belajar. Satu halnya lagi pulak, Amsterdam mmg selalu sgt hujan. Time ktorg pacak khemah tu pun dalam hujan. Can u imagine betapa payahnya?? Dgn sejuknya, basahnya. Mmg sangat tak selesa. Tapi seronok sbb ada kawan2 yang best. Oh lupa nak cerita. Tent ktorg share 3 orang. Me, Asma & one new friend, Aini. Dia sgt sweet. Boleh pulak kan ia ikut KC ni sorg2 je takde kawan pun. So ktorg pun ajak lah dia duduk tent sekali. So dari situ lah mula kenal. Sengal2 unta jugak dia. Tu yang best buat kawan tu. Hehe. So habislah sudah perjalanan kami di hari pertama. Selamatlah sudah aktiviti memacak khemah yang senget benget tu. Kami pun tidur lah dalam keadaan tak selesa tu. Cobaan .. Bak kata arwah P.Ramlee! Hahaha



to be continued..

No comments:

Post a Comment