Nov 22, 2010

Rasa nak mengAUMMMM je arinih!

Jap tarik napas dalam2 jap. Fuhhh.. Fuhhh.. Fuuhhhhh!!!

Haish memang bengang tul la duk sini! Orang2 keling ni memang suka ikut pale dia je agaknya. Memang patot la sumorg cakap auta kuat cam keling. Br aku tau mana dtg asal usul ayat tuh. Fak!

Lagi2 kalo naik auto teksi roda tiga dorg tuh. Drebar dorg ni kekdg cm hanjs sket. Tak sume la tp kebarangkalian nak jumpa tu mmg cecah paras hidung laa.. Kuatnya la menipuuuuu... Tuhan je yg tau! Len kali aku bwk siap2 cabai dlm bag senang sket buat alat prtahankan diri(dr kena tipu). Buleh tak tolong paham auto ko tu ada meter. Pakai la meter tu bodoh! Ni sesedap taik gigi ko je nak sebut tambang bape ko suka kan! Tension nih! Tension!

Td aku balik class dr Attavar nak g Empire Mall. Astaga sejemput je pun jaraknyer. Aku tegur dh pun kau suh pusing meter tu(almaklumlah sini meter zaman Tok Kadok lg x reti update pakai digital ke??) Pstu kau leh marah aku plak ngn bahasa keling ko. Kalo aku translate tu ada la bunyi dia cenggini "ko diamlah ko apa tau!". Ko ingat aku hingin sgt ke haa nak naik auto karat ko tuh??

Sesampai je Empire Mall ko leh bedal aku ckp Rs40. Walhal kalo aku congak2 xde nya nak sampai Rs40 tu bodoh! Ok lah mmg la not a big deal pun setakat Rs40 tu. Tapi kenapa la ko nk tipu jugak setan??! Kalo muka tu manis je tambah plak dgn tutur kata sopan santun xde nya aku nk bebel cenggini!

Last2 padan muka ko aku bg Rs35 je pstu dgn segera aku wat pecutan g ke muka pintu mall. Nasib baik ada auto seketul lagi horn kt blkg suruh ko blah cepat. Dem u auto driver! Silap org la ko nk pau lebih2.

Tu ok lg la tak mcm satu malam ni aku g tgk wyg ngn kekawan aku. Haaa India ni bongok siket. Kalo jam kt tangan si driver tu(bukan jam kita) cecah je 9pm secara otomatis tambang akan naik. Maka akan berkumandang la ayat spt "one and a half,no?". Maknanya tambang akan jadi 1 kali ganda stgh (eh betul ke BM aku ni?)

Nak tak nak malam tu kena la jugak ktorg amek auto tu memandangkan auto2 kian pupus pula kat kwsn tu. Aku da syak da pakcik tu mabuk. Bau cm hape je. Otw sampai umah tu ktorg suruh la dia stop kat apartment mmbr aku ni. Sbb ktorg x duk skali. Dh alang2 apartment dia sejalan ngn aku. Sampai kt tmpt mmbr aku tu dia ckp Rs40(eh eh mmg aku ni bekira sgt ke Rs40 pun dh nak bising?) Walhal kt meter dia jelas2 tulis Rs22. Kalo "one and a half" pun tak ke Rs33 je jadiknya.

Mmg aku dh start nak hangin dh dia dh mula wat perangai cenggitu. Mana tak, umah aku pn tak sampai lg dia dh main tipu gitu. Aku terus ckp kt dia "Boss go to Lobo Prabhu" pstu mula la dia soseh2 mende tah cm tak puas ati plak ngn aku.

Sampai plak apartment aku yg sekangkang kera je jaraknya dr apartment mmbr aku td, dia berhenti plak tepi jalan je. Dah la malam(tgk late-night movie) ko nak suh aku jalan tgh mlm gulap gulita tu ke? Aku ni dh la berani amat uollss... Plus kalo siang pun xde auto pn persoalkn nak turun tepi jalan tu ke or masuk smpi dpn apartment aku. Fak!

Dh la suh aku turun pstu selamba nenek ckp Rs50 pulak. Untuk makluman kalo dr apartment mmbr aku tu td nak g apartment aku x begerak pn meter tu haa. Menunjukkan mmg dkt amat la sampai tahap leh la kalo nk merangkak(hyperbola) cuma time tu gelap je sbb tu aku tak buat :)

Lantas aku "What?! Go inside!" Dgn serta merta dia ckp Rs60 pulak. Hanjs abes kannnn..! Mcm biasa la aku dgn taktik kotor aku. Tepek je bape aku ingat yg brbaloi kt dashboard dia terus wat pecutan 200m ke hadapan. Heheh sabaaarrr je lah!

Haih tu lah nak sgt belajar obesi hamek ko trcampak kt India ni. Rasakan! Duk sini mmg byk sgt dugaan lg2 kalo brdepan ngn tempe2 x gunos ni. Ni br cerita drebar auto. Lom bukak cite lain2 lg. Kekdg lecturer kte sendiri pun sama je. Cmne nak respect dorg lg?!

But all in all Im still glad that Im destined to be here. Byk pengalaman pahit getir hidup dan pengorbanan, terpaksa dihadapi demi kejayaan. Waiceh! Plus I got my friends to cheer me up all the time. And to share joy and laughter throughout the life here.

Ok2 Im relieved now. Sedar x sedar dh gelap pun kat luar tu. Bau badan pn dh bau ashem dh ni. Mau mandi daa.. Hehe until then. Toodles~

P.S: Tension gak aku td tunggu patient bagai nak rak dia plak tak dtg. Nak bg set gigi palsu FOC lg x jugak muncul2. Tarik napas dalam2... Fuuhhhhh! 


4 comments:

  1. kehkehkeh. tarek nafas dalam dalam dannnn sendawe~

    ReplyDelete
  2. weyyy...dr attavar g empire mmg btul r 4orps gak dowh..ko jgn sebarangan dowh...toink!

    ReplyDelete